EN | GR

MYKONOS SIGHTSEEING

Χωριά & Αξιοθέατα

Άνω Μερά – Το γραφικό χωριό της Μυκόνου
Η Άνω Μερά είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 8 χλμ. από τη Χώρα. Το χωριό ξεχωρίζει για τη γνήσια κυκλαδίτικη φυσιογνωμία του με κυκλαδίτικα χρώματα και τα γραφικά σοκάκια. Στην Άνω Μερά βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και στο λόφο απέναντι από το χωριό, βρίσκονται απομεινάρια του Βυζαντινού κάστρου και του φρούριου του, όπως και αρχαίοι ελληνικοί τάφοι της γεωμετρικής περιόδου.

Αρχαίος οικισμός Φτελιά & Πάνορμος
Ανάμεσα στις παραλίες Φτελιά και Πάνορμος, η ανασκαφές ανέδειξαν έναν αρχαίο οικισμό 7 χιλιάδων ετών, με δημόσιους οίκους, κεραμεικά, είδωλα, όπλα, πήλινα αντικείμενα και αγγεία.

Μικρή Βενετία-Χώρα
Η Μικρή Βενετία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Χώρας. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γλύφουν τη θάλασσα. Ο λόγος ήταν η πειρατεία του 16ου και 17ου αιώνα που ανάγκασε τους ντόπιους να έχουν ένα μέρος για γρήγορες φορτοεκφορτώσεις αγαθών. Μια πραγματικά γραφική αρχιτεκτονική και ένα σημείο με υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Φάρος της Μυκόνος “Αρμενιστής”
Ο φάρος της Μυκόνου ονομάζεται Αρμενιστής και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, περίπου 7 χμ. από τη Χώρα. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή μηχανή είναι πολύ εύκολξ, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Φανάρι/Άγιο Στέφανο. Το σημείο προσφέρει εκπληκτική Θέα προς την Τήνο και στα πλοία που σαλπάρουν από και προς τη Μύκονο. Ο μηχανισμός του φάρου και η πρώτη λάμπα εκτίθονται στο Ναυτικό Μουσείο της Χώρας. of Tinos island and the boats arriving or leaving from Mykonos. The mechanism of the Lighthouse’s first lamp is exposed at the Aegean Naval Museum in Mykonos Town(Chora)

Χώρα
Η Χώρα της Μυκόνου, είναι από τις πιο γοητευτικές και όμορφες παλιές πόλεις των ελληνικών νησιών, με ατελείωτα πετρόκτιστα σοκάκια, ανεμόμυλους, εκκλησίες, λευκά σπιτάκια με αυλές και πολλά μαγαζιά. Το ιδανικό μέρος για βόλτες, με πολλά εστιατόρια, μπαρ, καφε και κρυφά σημεία με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Δημαρχείο Μυκόνου
Το δημαρχείο είναι έντα εντυπωσιακό παλιό, διόροφο κτίριο κτισμένο το 1780 και φιλοξενούσε πάντα τις τοπικές αλλά και διεθνεις αρχές που πέρασαν από το νησί. Ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο των παλιών χρόνων που χρήζει επίσκεψης.

Οι ανεμόμυλοι της Χώρας
Από το 16ο αιώνα, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σημεία της Μυκόνου ήταν οι ανεμόμυλοι. Λόγω της γεωγραφικής θέσης, η Μύκονος βρισκόταν σε μεγάλα θαλάσσια διαδρομή του εμπορίου που κάποτε ένωνε Βενετία, την πύλη της Ευρώπης με την Ασία. Η ανάγκη για επεξεργασίας των σιτηρών και προετοιμασία τους για ταξίδι, σε συνδυασμό με την άφθονη προσφορά του όλο το χρόνο έκανε τη Μύκονος την τέλεια τοποθεσία. Η εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι ήταν απαραίτητη, γι’αυτό και οι μύλοι ήταν τοποθετημένοι μέσα ή γύρω από το λιμάνι με την υψηλότερη συγκέντρωση στο δυτικό τμήμα της πόλης. Με την έλευση της εκβιομηχάνισης η σημαντικότητα των ανεμόμυλων άρχισε να φθίνει.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1983. Ο στόχος του μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της Ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στην ιστορική περιοχή του Αιγαίου. Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Τρία Πηγάδια. Το κτίριο ήταν το σπίτι του θρυλικού πλοιάρχου του εμπορικού πλοίου «Ένωσις», Νικόλαου Σουρμελή, ο οποίος βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και μια συλλογή από σπάνιες νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στο πέμπτο αιώνα μ.Χ.. Στον κήπο του μουσείου υπάρχουν αναπαραγωγές από αρχαίες ταφόπλακες και αρχαίο μάρμαρο από τα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.

Αρχαιολογικό Μουσείου Μυκόνου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου κτίσθηκε το 1902 και η έκθεση περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αγγείων, που κυμαίνονται από την προϊστορική μέχρι τα τέλη της ελληνιστικής περιόδου (25ο-1ος αιώνας π.Χ.), επιτύμβια αγάλματα, ατσάλινους τεφροδόχους, κεραμικά, κοσμήματα, αμφορείς, πήλινα ειδώλια και λίγα αρχαϊκά αντικείμενα.

Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου
Το μουσείο ιδρύθηκε τον Μάιο του 1958 και βρίσκεται στο Κάστρο, σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα. Εκεί, εκτίθενται αντικείμενα ταξινομημένα ανά θέμα. Κλειδιά και κλειδαριές συλλογές, χειροποίητα ταπετσαρίες, ζωγραφισμένα πιάτα, τα παλιές ζυγαριές και τρόποι μέτρησης. Επίσης Κυκλαδικά γλυπτά και συσκευές φωτισμού από το αρχαίο λάδι στη λάμπα κηροζίνης. Τέλος, εργαλεία και όπλα που αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό του σαλονιού της μεσαίας τάξης του 19ου αιώνα, όπως επίσης αντίστοιχο υπνοδωμάτιο και κουζίνα.

Μουσείο Γεωργίας
Το μουσείο βρίσκεται στους Άνω Μύλους (Up Ανεμόμυλοι) στη Χώρα της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα παρακλάδι του Λαογραφικού Μουσείου και φιλοξενεί εγκαταστάσεις για την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων στο νησί πριν από την εκβιομηχάνιση. Χρονολογείται από το 16ο αιώνα και είναι ένα διατηρητέο κτίριο, με παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο, πιεστήριο κρασιού, τροχό νερού, πέτρινη δεξαμενή νερού , περιστερώνα, χοιροστάσιο , και το σπίτι του μυλωνά, όπως επίσης δύο μικρές δίδυμες εκκλησίες. Τπάρχει επίσης μια συλλογή από παλιά γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα.

Εκκλησίες Μυκόνου
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του μυκονιάτικου τοπίου είναι η πληθώρα από παρεκκλήσια. Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο αυτά τα παρεκκλήσια ήταν τόσο πολυάριθμα όσες και οι ημέρες του χρόνου. Οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση χτίζοντας παρεκκλήσια ως πράξη αφοσίωσης. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των παρεκκλησιών σήμερα είναι κοντά στο 800 (το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα ανά τοπική οικογένεια). Μερικά παρεκκλήσια είναι πολύ παλιά και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η πλειοψηφία τους έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Αυτές οι χαριτωμένες απλές κατασκευές, με μία (συνήθως) κόκκινη θολωτή οροφή, είναι το στολίδι μυκονιάτικου τοπίου. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή ενώ στη Χώρα λέγεται πως υπάρχουν περίπου 60 εκκλησίες!

Εκκλησία Παραπορτιανή
Αυτή είναι η πιο δημοφιλής και πιο φωτογραφημένη από τις 400 εκκλησίες σε όλο το νησί της Μυκόνου. Αυτό που κάνει η εκκλησία τόσο μοναδική είναι η κατασκευή της, η οποία είναι ένα ασύμμετρο συνοθύλευμα από 4 εκκλησίες σε μία. Τα 4 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ ανάμειξη από βυζαντινή, λαϊκή, παραδοσιακή και τη δυτική αρχιτεκτονική. Η εκκλησία χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη Πόρτα και Παρά= δευτερεύουσα όπως χτίστηκε ακριβώς δίπλα στην είσοδο του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης της Μυκόνου, το οποίο, δυστυχώς, έχει καταστραφεί ολοσχερώς . Η οικοδόμηση είναι μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, που αποτελείται από 4 ναούς ισόγειους και ένα στον πρώτο όροφο, που είναι η κύρια εκκλησία. Οι εκκλησίες γύρω από αυτήν (Αγίου Σώζοντα, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Αναστασίας και Αγίου Ευσταθίου) περιλαμβάνουν το σύνολο της εκκλησίας της Παραπορτιανής.
Αριθμός γνωστοποίησης: 1295798